Historien

Daloon hette från början Vans Produkter, uppkallat efter kinesen Sai-chiu Van, som startade verksamheten 1960. Van, som han i dagligt tal kallades, kom till Danmark 1935 för att studera jordbruk.
Planen var egentligen att vända tillbaka till Kina, men på grund av den japanska invasionen av Kina 1937, och sedan andra världskriget och slutligen revolutionen i Kina gav han upp ambitionen att åka hem till Kina igen.

De första danska vårrullarna tillagades i Vans källare i Köpenhamn. Efter det att Van fått sin första order från en korvvagn i Tivoli, stod det snabbt klart att större lokaler behövdes och 1961 flyttade man in. 1964 var lokalerna för små och samtidigt som man flyttade till större lokaler bytte man namn till från Vans Produkter till Daloon, som betyder den stora draken på kinesiska.

2001 köpte Daloon den svenske verksamheten Lecora AB som nu är namnbytt till Daloon AB. Lecora var under perioden 1991-2001 i Cloettas ägo.

På en bra dag kunde den första fabriken i början på 60-talet nå upp till en dagsproduktion på 3-400 vårrullar. Produktionen har genom åren blivit automatiserad och nu kan en vårrullemaskin producera upp till 30.000 vårrullar på en dag.

Daloons produkter säljs i dag i en lång rad europeiska marknader, var Storbritannien, Tyskland och de skandinaviska marknaderna är de viktigaste, men Daloon har också en betydande export till exempelvis Frankrike, Finland, Spanien, Österrike och Schweiz. Vårrullar fortfarande Daloons huvudprodukt, och koncernen producerar i dag över 100 olika varianter från 20-200 g till tillagning i fritös, ugn och mikrovågsugn.

Sai-chiu Van avled i en ålder av 90 år 14 februari 2003, men verksamheten drivs vidare av hans yngste son Hemming Van.