Historie

GODA INUTI

– hur allt började

Sedan mitten av förra århundradet har Daloon varit god inuti. Det var Sai-chiu Van som tog med sig den traditionella kinesiska matlagningskonsten till Danmark, som han reste till för att studera jordbruk. Men på grund av bland annat den kinesiska revolutionen bestämde han sig för att skapa ett liv och en verksamhet i Danmark.

De första vårrullarna tog han fram i sin egen källare, och den första beställningen kom från en korvvagn i Danmarks största nöjespark Tivoli. Beställningen gjordes 1960, och snart var det många som ville sätta tänderna i de spröda vårrullarna med färska råvaror och massor av smak. 1964 bytte Van namn på företaget till Daloon, som betyder den stora draken, och 1970 flyttade Daloon in i en stor nybyggd fabrik i Nyborg på Fyn. Under de kommande åren växte sig den stora draken allt större, och idag är Daloons produkter populära över i stort sett hela Europa.

Sai-chiu Van blev 90 år, och med tiden tog hans yngsta son över verksamheten. Hemming Van förde vidare sin pappas livsverk med respekt för traditionerna och utökade samtidigt kontinuerligt vårrullesortimentet med fingermat och veganska produkter som underlättar vardagen. 2015 tog det holländska företaget Izico över verksamheten från familjen Van, och det innebär att den stora draken växer så att det knakar. Idag producerar Daloon över 100 olika produkter, från vårrullar med läckra grönsaker och låg fetthalt till ett stort urval av smakrika orientaliska snacks, både med och utan kött.
Med Daloon på menyn är det lätt att stå för middagen – även om man har bjudit många. Att få tid till det som är viktigast ger en känsla av att må bra på insidan. För den kinesiska familjen Van var detta utgångspunkten för Daloon, och för Izico Food Group är fokus fortsatt att Daloon ska vara god inuti.